Valve چیست؟
شیرها به دستگاههایی اطلاق میشوند که کار را کنترل میکنند، تنظیم میکنند یا مستقیماً در یک سیستم یا یک فرآیند خاص جریان دارند. اینها عمدتاً دارای طیف وسیعی از ویژگی ها هستند که به تعریف یک برنامه ایده آل کمک میکند.
در حالی که، اگر نیاز به کنترل جریان وجود داشته باشد، باید با سیستمی که شامل مایعات، جامدات، گازها یا هر چیزی که احتمالاً در لوله کشی وجود دارد، برای ایمنی از دریچههای فولادی ضد زنگ در اختیار هستند.
شیرها در واقع کاربرد و همچنین وظایف مختلفی را انجام می دهند که در زیر به آنها اشاره میشود:
- عملکرد مناسب در شروع یا توقف جریان بر اساس وضعیت شیر.
- تنظیم مداوم جریان و فشار در سیستم لوله کشی.
- نقش عمدهای در کنترل جهت جریان در یک سیستم لوله کشی دارد.
- شدت جریان گاز در یک سیستم لوله کشی.
- از طریق کاهش فشار یا خلاء در سیستم لوله کشی به بهبود ایمنی کمک میکند.
دستهها و روشهای باز کردن شیر
در حال حاضر همه ما به خوبی با عملکرد شیرها آشنا هستیم، حالا بیایید بفهمیم که همه روشهای باز و بسته کردن یک شیر چیست و سرعت عملکرد شیر که بر عملکرد تأثیر نمیگذارد، اما از طرف دیگر میزان کنترل شما بر جریان را نیز تعیین می کند.
اکثر شیرها در دسته بندی های زیر قرار میگیرند:
1. شیرهای چند چرخشی (Multi-Turn Valves)
این شیرها مانند یک پیچ یا پیستون تصور میشوند. دسته، صفحه، غشاء یا سایر موانع کنترلی را که در مسیر دسترسی مسدود کننده لوله حرکت میکند، را با چرخاندن و همچنین بستگی به دریچهای دارد که میتواند دیفرانسیلهای بالاتر یا پایینتری داشته باشد که به شما امکان میدهد آنها را با سرعت های مختلف باز یا بسته کنید.
2. شیرهای چرخشی ربع (Quarter Turn Valves)
شیرهای ربع چرخشی انواع شیرهایی هستند که دامنه حرکتی کاملی را در چرخش 90 درجه دسته ارائه میدهند. این شرایطی است که آن را برای موقعیتهایی ایدهآل میکند که دقت آن در مقایسه با عملکرد سریع و باز یا بسته شدن آسان است و در آن قدر مهم نیست.
3. شیرهای دستی (Manual Valves)
همانطور که از نام به وضوح مشخص است، عمدتاً دریچههایی هستند که با دست تنظیم میشوند. شیرهایی هستند که از چرخهای دستی، سطوح دستی، چرخ دنده یا زنجیر برای فعال کردن استفاده میکنند.
4. دریچه های فعال (Actuated Valves)
این نوع شیرها معمولاً به موتورهای الکتریکی ، سیستمهای هوا یا پنوماتیک ، سیستمهای هیدرولیک یا شیر برقی متصل میشوند. این شیرها به کنترل از راه دور و اتوماسیون برای کاربردهای با دقت بالا یا مقیاس بزرگ کمک میکنند.
5. شیرهای اتوماتیک (Automatic Valves)
برخی از دریچهها هستند که فقط زمانی فعال میشوند که شرایط جریان خاصی برآورده شود. به عنوان مثال، سوپاپهای برگشتی که در طول جریان برگشتی بسته میشوند یا دریچههای آزادکننده فشار که هر زمان که شرایط فشار بیش از حد تشخیص داده شود فعال میشود.
انواع شیرآلات
Valveها در طیف بسیار گستردهای با ویژگیها، استانداردها و گروه بندیهای مختلف یافت میشوند.
برخی از رایج ترین انواع شیرها به همراه کاربرد آنها در زیر ذکر شده است:
1. شیر دوار : (Rotary Valve)
این شیرها به عنوان شیرهای چرخشی ربع نیز شناخته میشوند که بیشتر بر حرکت چرخشی مانع جریان متکی هستند. در حداکثر موارد، چرخش به زاویه 90 درجه محدود میشود.
دریچه هایی که واقعاً یک چهارم چرخش دارند، در زاویه 0 درجه به طور کامل بسته میشوند و در زاویه 90 درجه کاملاً باز می شوند. شیرهای توپی ، شیرهای پلاگین و شیرهای پروانهای نمونههایی از شیرهای یک چهارم چرخشی هستند. بطور کلی به شیرهایی که با یک چهارم چرخش فلکه دستی، باز یا بسته میشوند Quarter Valve میگویند. تقریبا کلیه شیرهای خطوط لوله انتقال گاز از این دسته هستند. در شیرهای Ball Valve, Butterfly Valve, Plug Valve و برخی انواع Check Valve حرکت مکانیزم داخلی ولو، به صورت دورانی میباشد.
2. شیر خطی : (Linear Valve)
2 نوع مختلف شیر خطی وجود دارد که اول چند چرخشی و دیگری محوری است. این دو شیر با تکیه بر حرکت خطی مانع جریان میشوند، در حالی که از نظر ساختار و عملکرد کاملاً متفاوت هستند. عضو مسدود کننده این شیرها با یک حرکت خطی به سمت بالا و پایین باعث باز پا بسته شدن شیر میشود که معمولا بصورت عمودی میباشد. روش باز و بسته شدن این شیرها به این صورت است که قطعهای به نام محور (ساقه) نیروی خارجی را به دیسک وارد نموده و آنرا جابجا مینماید. این عامل خارجی میتواند از طریق نیروی دست اپراتور و یا یک فعال کننده انجام شود. بسیاری از شیرها که در صنایع مختلف به کار میروند از این دسته شیرها هستند. در شیرهای Gate Valve, Globe Valve, Pinch Valve, Diaphragm Valve, Safety Relief Valve و برخی انواع Check Valve حرکت مکانیزم داخلی ولو، به صورت خطی می باشد.
3. شیر دروازهای براساس ساقه : (Multi-Turn Rising Stem Valve)
دریچههایی هستند که با چرخاندن یک میله رزوهدار مانع را حرکت میدهند که به آن میله نیز گفته میشود که میتواند به مانع متصل شود. این نوع شیرها بیشتر برای کاربردهای کنترل جریان استفاده میشوند.
شیرهای دروازهای بر اساس ساقه به سه دسته زیر تقسیم بندی میشوند:
- شیر دروازهای ساقه متحرک (Rising Stem Gate Valve)
در این نوع شیرها با چرخاندن فلکه دستی، ساقه و کشو با هم حرکت نموده و آن دو بالا و پایین میروند، ساقه این نوع شیرها در قسمت مجاور فلکه پیچ شده و قسمت پیچ شده در بوش ساقه قرار گرفته به طوری که پیچهای بوش درگیر هم میباشند. انتهای ساقه با کشوی شیر نیز یکپارچه شده به طوری که هنگام گردش فلکه کشوی شیر همراه ساقه به طرف بالا یا پایین حرکت میکند و در نتیجه موقعی که شیر در حالت کاملا باز باشد ساقه به اندازه طول کشو از فلکه دستی بالاتر و بیرون قرار میگیرد.
- شیر دروازهای ساقه ثابت (Non Rising Stem Gate Valve)
ساقه این نوع شیرها در قسمت انتهایی پیچ شده و فلکه دستی آن با ساقه شیر یکپارچه ساخته شده است. ضمنا قسمتی از ساقه در محلی که از داخل کلاهک عبور میکند با یک عدد فلنج پوشانیده شده که در نتیجه نمیتواند به بالا و پایین حرکت نماید. هنگامی که فلکه دستی میگردد ساقه نیز میچرخد و به علت اینکه کشو (دیسک) نیز از داخل پیچ شده در اثر درگیری پیچ ساقه با پیچ کشو، هنگام حرکت ساقه، کشو کار مهره را انجام داده و بر حسب گردش ساقه بالا یا پایین میرود و در نتیجه شیر باز یا بسته میشود. به این نوع شیرهای دروازهای در اصطلاح و به اختصار، NRS میگویند. در این نوع شیرها به علت اینکه قسمت پیچدار با مواد داخل شیر تماس دارد در معرض حمله اثرات شیمیایی زنگ زدگی و رسوبات قرار میگیرند. لذا آنها را روی جریان سیالاتی که جنبه خورندگی دارند قرار نمیدهند. ضمناً به علت اینکه قسمت پیچ دار ساقه داخل دنده شیر قرار دارد ضربه نخواهد دید.
- شیر دروازهای ساقه گوشوارهای (Sliding Stem Gate Valve)
عملکرد ساقه این نوع شیر بصورت خطی بوده و در مسیر مستقیم به سمت بالا و پایین حرکت میکند. این عملیات با استفاده از اهرمی که جایگزین دسته گردان شده است، انجام میپذیرد. ساقه در این نوع شیر دارای هیچ دندهای نمیباشد. این ساقه بیشتر در جاهایی که نیاز به باز و بسته شدن سریع خط میباشد کاربرد مفید دارد.
4. شیر محوری : (Axial Valve)
شیرهای محوری آن دسته از شیرها هستند که از نیروی پنوماتیک یا الکترومغناطیسی برای لغزش انسداد در امتداد محور استفاده می کنند. شیرهای کواکسیال Coaxial valves angle seat valves از نمونههایی از شیرهای محوری هستند. اینها دریچه هایی هستند که به سرعت عمل می کنند و فقط برای فرآیند روشن/خاموش استفاده می شوند.
5. شیر فعال : (Actuated Valve)
شیر فعال به عنوان جزئی از یک سیستم لوله کشی گفته میشود که بیشتر در کنترل جریان رسانه از طریق سیستم استفاده میشود. دستگاههای مکانیکی به نام محرک استفاده میکند که شیر را با کمک یک منبع تغذیه مانند هوای فشرده یا برق کار میکند.
6. شیر توپی : (Ball Valve)
- Ball Valve
به شیرهایی گفته میشود که عمدتاً مجهز به دستگیرههای چرخشی 90 درجه هستند با مکانیزم داخلی توپی شکل که با چرخش °۹۰ مسیر را باز یا بسته مینماید، به علت سرعت باز و بسته نمودن مسیر، کاربرد زیادی در صنایع مختلف دارد. همچنین در شرایط یکسان سایز و ریتینگ خط مربوطه، بال ولو، حجم کمتری نسبت به گیت ولو و گلاب ولو دارد.
7. شیر پروانهای : (Butterfly Valve)
شیر پروانه ای به روشی بسیار فشرده با یک شیر حرکت چرخشی با عملکرد سریع طراحی شده است که برای فضاهای تنگ کاملا ایده آل است. شیر پروانهای، که جزء دسته شیرهایی است که با چرخش °۹۰ مسیر سیال را باز و بسته مینمایند، دارای دیسک پروانهای شکل است و علاوه بر بازوبسته نمودن مسیر، برای تنظیم جریان نیز استفاده میشود. این شیر به دلیل وزن پایین و حجم کمی که اشغال مینماید، در مسیرهای با سایز بالا کاربرد بسیاری را دارا میباشد.
- Butterfly Valve
8. شیر دروازهای : (Gate Valve)
شیر دروازهای به یکی از رایج ترین انواع شیرها گفته میشود که از حرکت خطی برای شروع یا توقف جریان استفاده میکند. این نوع ولو معمولا برای باز کردن و یا بستن مسیر استفاده میشود، بنابراین عموما یا به صورت کاملا بسته و یا کاملا باز مشاهده میشود.
- Gate Valve
انواع شیرهای صنعتی دروازهای براساس نوع دیسک
شیرهای دروازهای بر اساس نوع دیسک به پنج دسته زیر تقسیم بندی میشوند:
- شیر دروازهای دیسک موازی (Parallel Disk Gate Valve)
این نمونه از شیرهای دروازهای دارای دو صفحه موازی در اطراف دیسک میباشند که به صورت دروازهای بین دو سیت رینگ موازی حرکت میکنند. در برخی از انواع این نوع شیر میتوان کلیه مکانیزمهای موجود در شیرهای توپی از نوع باز و بسته را بکار برد. به همین دلیل میتوان از آن در خطوط انتقال نفت و گاز استفاده نمود. این نوع شیر در دو نوع تک دیسک موازی (Single Disk Parallel) و دو دیسک موازی (Double Disk Parallel) تولید میشود.
- شیر دروازهای دیسک گوهای (Wedge Disk Gate Valve)
در این نوع شیر دروازه ای، دیسک یا عضو مسدود کننده گوهای شکل است و باز کردن شیر راحت تر از حالت دیسک موازی میباشد. مقدار تنش وارده به دیسک در حالت گوهای کمتر میباشد ولی به دلیل اینکه هنگام باز بودن شیر، جریان به قسمت بالا راه مییابد، افت فشار در این حالت بیشتر است و جریان متلاطم تر میشود. در این نوع شیرها از دو نوع نشیمنگاه مورب و یک دیسک مورب استفاده میگردد. شیرهای دروازهای که با این نوع دیسک ساخته میشوند بسیار فراوان میباشند و با توجه به آب بندی مناسب، قیمت کمتر و نشیمنگاه فلزی، کاربرد فراوانی در شبکه مایعات مختلف دارند.
- شیر دروازهای دیسک تیغهای یا چاقویی (Knife Disk Gate Valve)
در نوع چاقویی عضو مسدود کننده دارای لبههای تیزی است تا چنانچه ذراتی در نشیمنگاه قرار گرفته باشند، آنها را قطع نمایند و آب بندی به صورت بهتری انجام گیرد. با توجه به سادگی ساختمان این شیر، تعمیر و تعویض قطعات آن راحت تر و کم هزینه تر از بقیه شیرها میباشد.
- شیر دروازهای دیسک مجرای مدور (Conduit Disk Gate Valve)
در این نوع، دروازه صفحهای مقطع مستطیل است که حفرهای دایرهای شکل به اندازه مجرای ورودی شیر روی سطح آن ایجاد شده است. این نوع شیر در سامانههای گاز، مایع، سیال با ذرات جامد معلق در آن، و سامانههای برودتی کاربرد دارد.
- شیر دروازهای دیسک کشویی یا دریچهای (Penstock Disk Gate Valve )
این نوع شیر دارای دریچه بزرگی برای قطع و وصل جریان میباشد. از جمله کاربردهای آن میتوان به عبور مقدار زیاد آب، استفاده در واحدهای تصفیه فاضلاب، سدهای کوچک، کشتی ها، و دریچههای ضد نفوذ آب اشاره کرد.
از مزایای شیر دروازهای با دیسک موازی میتوان به گشتاور نسبتا پایین آن اشاره نمود، ولی قیمت آن نسبت به نوع گوهای بالاتر و تعمیر آن سخت تر میباشد. برای افزایش عمر کارکرد این نوع شیر، سطح آنرا پس از سنگ زنی، سخت کاری میکنند که این عمل با پوشش دهی موادی مانند نیکل، کروم، کادمیم، و کربید تنگستن صورت میگیرد به طوری که پس از انجام این عمل سطح دیسک همانند یک آینه میگردد.
دیسک فلزی در این نوع معمولا دارای زاویهای بین ۳ تا ۵ درجه میباشد که باعث میشود تا هنگام بستن شیر، نیروی مورد نیاز برای آب بندی بین دیسک و حلقه نشیمن، حداکثر مقدار ممکن را داشته باشد. محل قرارگیری حلقههای آب بندی، زاویه و سطح صافی آنها بسیار مهم بوده و در عملکرد شیر تاثیر مهمی دارند. به طور کلی ساخت و یا تعمیر این نوع شیر بسیار آسان تر از انواع شیرهای دیگر میباشد، دیسک گوهای به دو دسته ساده و دو تکه تقسیم میشود. شیر دروازهای گوهای با توجه به کاربردهای فراوانی که دارد، دارای تنوع متفاوتی در نوع دیسک میباشد که در ادامه معرفی میگردند:
- Solid Wedge Gate Valve: دارای یک دیسک گوهای صلب یا انعطاف پذیر میباشد. علاوه بر سرویسهای قطع و وصل، این شیرها را میتوان برای تنظیم جریان، معمولا برای اندازههای بزرگتر و مساوی ۶ اینچ بکار برد، اما چنانچه دیسک مربوطه در طول مسیر به طور کامل مهار نشود دچار لرزش خواهد شد.
- Split Wedge Gate Valve: دیسک بصورت گوه بدون استفاده از راهنمای فشاری روی نشیمنگاههای زاویه دار قرار میگیرد. شرح آن مانند دروازهی دو دیسک با نشیمنگاههای موازی میباشد و برای شیرهای کوچک با سرویسهای بخار ساخته میشود.
- Flexible Wedge Gate Valve: این نوع شیر بصورت یکپارچه ساخته شده و کنارههای خارجی آن انعطاف پذیر است به طوریکه در صورت پیچیدگی بدنه، نیروی وارده بر روی کشو وارد میشود و کنارههای خارجی آن را در بر میگیرد. در اثر انعطاف پذیر بودن گشتاور حاصله باز و بسته شدن شیر را تقلیل میدهد، همچنین امتیاز ویژه این شیر آن است که در شرایط فشار و حرارت بالا کاربرد فراوانی دارد.
10. دریچه گلوب : (Globe Valve)
دریچه های گلوب به آن دسته از شیرهایی گفته میشود که معمولاً در عملیات کنترل تعدیل استفاده میشوند. اینها در سه نوع بدنه T-body، Y-Pattern و بدنه زاویه ای موجود هستند.
- Globe Valve
انواع شیرهای صنعتی کروی بر اساس طرح بدنه
شیرهای کروی بر اساس طرح بدنه به سه دسته زیر تقسیم بندی میشوند:
- شیر کروی با طرح بدنه اصلی (Z – Body Globe Valve)
در این نوع، سیال برای عبور از شیر در مرحله اول باید ۹۰ درجه تغییر مسیر به سمت بالا بدهد و سپس در مرحله دوم باید ۹۰ درجه دیگر تغییر مسیر به سمت پایین داشته باشد. با توجه به مقاومت بالای شیر در برابر جریان سیال، شکل ظاهری ساده و قیمت پایین نسبت به بقیه شیرهای کروی به عنوان یکی از پرمصرف ترین شیرهای کروی میباشد.
- شیر کروی با طرح بدنه زاویهای (Y – Body Globe Valve)
طرح بدنه زاویهای برای تنظیم جریانهایی که شیر باید در بازهای طولانی باز بماند استفاده میشود. این طرح دارای بیشترین ضریب جریان و پایین ترین افت فشار در میان شیرهای کروی میباشد و بهترین نوع بدنه را برای از بین بردن افت فشار ذاتی در شیرهای کروی دارد. با توجه به اینکه زاویه بین نشیمنگاه و محور خط ۴۵ درجه میباشد میتوان از این شیر در خطوط تخلیه استفاده نمود.
- شیر کروی با طرح بدنه قائم (Angle Body Globe Valve)
در این طرح، ورودی و خروجی بدنه شیر نسبت به هم زاویه ۹۰ درجه دارند. در این حالت فشار به پایین دیسک اعمال میشود که این امر سبب افزایش کارایی شیر، حافظت از آب بندها، و کاهش مقدار سایش روی نشیمنگاه و سطوح دیسک میشود. این شیر برای سامانههای با دمای پایین مناسب است.
11. شیر سوزنی : (Needle Valve)
دریچه های سوزنی بیشتر در سیستم های لوله کشی با قطر کوچک که نیاز به کنترل دقیق جریان است استفاده میشود. دریچههای سوزنی نام خود را از نقطه روی یک دیسک مخروطی شکل گرفتهاند که در داخل آن استفاده شده است.
- Needle Valve
شیر سوزنی یک شیر با ابعاد کوچک است که برای تنظیم و کنترل دقیق جریان سیالات گازی و مایعات در لولههای با قطر کم استفاده میشود. مهمترین قسمت این شیر، سوزن آن میباشد که در انتهای ساقه اصلی شهر قرار گرفته است و این سوزن همانند یک دیسک عمل مینمایند. رزوههای ریز روی دسته باعث میشود که حرکت سوزن شیر به ازای چرخش دسته کم شود و در نتیجه دقت عمل شیر در کنترل جریان زیاد میشود.
- Needle Valve
12. شیر پینچ : (Pinch Valve)
این شیرها بیشتر برای جابجایی مواد جامد، دوغاب ها و مایعات با مواد جامد معلق استفاده میشوند. شیر کلمپی، همانطور که از معنی Pinch به معنای نیشگون میتوان حدس زد، دارای یک تیوب لاستیکی که به آن Pinch Tube هم گفته میشود، بوده و با مکانیزم فشردن از طرفین این تیوب، مسیر را مسدود مینماید. این نوع ولو در مسیر سیالات دارای ذرات معلق در آنها، قابلیت خوبی برای مسدود کردن مسیر دارد.
- Pinch Valve
تعیین عملکردی رایج و انواع طراحی
- دریچه های جداسازی Isolation Valves:
– شیر توپی Ball Valve، شیر پروانهای Butterfly Valve، شیر دیافراگمی Diaphragm Valve، شیر دروازه gate Valve، شیر پینچ piston and plug valves، شیر پیستونی و پلاگین
- شیرهای تنظیمی Regulatory Valves:
– شیر توپی Ball Valve، شیر پروانه ای Butterfly Valve، شیر دیافراگمی Diaphragm Valve، شیر گلوب Globe Valve، شیر سوزنی Needle Valve، سوپاپ پینچ و گیره Pinch Valve and Plug Valves
- سوپاپ Safety Relief Valves:
– طراحی شده به عنوان دریچههای فشار و خلاء Designed as pressure releasing and vacuum relief valves
- دریچه های غیرقابل برگشت Non-Returnable Valves:
– سوپاپ های چک و بالابر سوپاپ Swing check and lift check valves
- ها با هدف خاص Special Purpose Valves:
– بیشتر به صورت چند پورت Mostly featured as multi-port، شیر شناور float valve، پای foot، شیر دروازه چاقو ودریچه های کور خطی knife gate valve and line blind valves
اندازه دریچه ها
شیرها ممکن است بخش بسیار کوچکی از هر فرآیند یا سیستم لوله کشی با توجه به فضا باشند که اغلب بخش قابل توجهی از بودجه طراحی و ساخت را تشکیل می دهد. انتخاب اندازه صحیح شیر در بهینه سازی هزینه ها که ایمنی، دقت و قابلیت اطمینان در عملیات را تضمین می کند، کاملاً ضروری است. اولین و مهمترین چیزی که مورد توجه قرار می گیرد اندازه کلی شیر از نظر ابعاد فیزیکی و همچنین از نظر اندازه داخلی و دبی است.
هنگام انتخاب یک اندازه دقیق، باید هر دو قطر رابط را همراه با نرخ جریان کلی شیر در نظر گرفت که باید با توجه به نیاز شما مقایسه شود. برخی از دریچه ها جریان بسیار خوبی را ارائه می دهند در حالی که برخی دیگر جریان را منقبض می کنند و فشار را افزایش می دهند، به این معنی که گاهی اوقات برای تنظیم جریان باید یک شیر بزرگتر از آنچه که قطر آداپتور به تنهایی نشان می دهد نصب کنید.
اتصالات انتهای شیر
فقط در نظر گرفتن اندازه و طراحی مهم نیست، باید اتصالات انتهای شیر را نیز در نظر گرفت. بنابراین، در زیر یک اتصال انتهای شیر مورد بحث قرار گرفته است که باید در مورد آن بدانید:
انواع متداول انتهای شیر:
مفهوم چنین اتصال انتهایی شیر به دلیل اتصال انتهایی سازگار با لوله است.
اتصالات انتهایی شیر شامل انواع دیگری است :
- پیچی یا رزوهای Screwed or Threaded:
– بیشتر در اتصالات ابزار یا نقاط نمونه استفاده میشود
- فلنجد Flanged:
– یکی از رایج ترین برای استفاده در لوله کشی
- جوش لب به لب Butt Welded:
– به طور گسترده در عملیات فشار بالا یا دمای بالا استفاده میشود
- سوکت جوش داده شده Socket Welded:
– در لوله کشی با سوراخ کوچک که در آن اتصالات رزوهای مجاز نیست بسیار استفاده میشود.
- ویفر و لوگ Wafer and Lug:
– معمولاً برای شیرهای فشرده نصب شده در سیستم هایی با فضای محدود استفاده میشود
اهمیت انتخاب مواد دریچه
بسته به نوع استفاده، موادی که دریچه ها با آن ساخته می شوند یک جنبه مهم است که عملکرد ایمن را تضمین میکند و هزینه تعمیر و نگهداری و تعویض را در طول کل عمر عملیات شما کاهش میدهد.
معمولاً شناخته شده است که دریچه های ساخته شده از فولاد ضد زنگ گزینه های عالی در طیف وسیعی از محیطهای پردازش هستند که شامل محیطهای خورنده مانند مواد شیمیایی، آب شور و اسیدها با استانداردها و فرآیندهای بهداشتی کامل با استفاده از فشار بسیار بالا یا دمای بالا میباشد.
به غیر از این انتخاب یک ماده بدنه صحیح باید از نظر سازگاری شیمیایی مورد ارزیابی قرار گیرد که بسیار مهم است. در صورت وجود الاستومر elastomers در شیر شما باید ارزیابی کاملی برای سازگاری شیمیایی آن و همچنین محدودیت های فشار و دما انجام شود.
استانداردهای شیر
انتخاب یک استاندارد شیر نیز مهم است، اما برای آن ممکن است لازم باشد دریابید که شیر باید استانداردهای خاصی را رعایت کند تا الزامات نظارتی برای ایمنی، بهداشت و سایر نگرانی ها را برآورده کند. سازمانهای استاندارد و مقررات بالقوه مختلفی وجود دارد که در میان آنها برخی از سازمانهای استاندارد عمومی رایج عبارتند از:
- گروه CSA (CSA)
- انجمن مهندسین مکانیک آمریکا (ASME)
- موسسه استاندارد ملی آمریکا (ANSI)
- انجمن استاندارد سازندگان (MSS)
- سازمان بین المللی استاندارد (ISO)
- سازمان بهداشت و ایمنی عمومی (NSF)
- NACE International (NACE)
- موسسه نفت آمریکا (API)
شیرهای با کاربردهای مختلف:
- شیر توپی Ball Valve
- شیر دروازه Gate Valve
- دریچه جهان Globe Valve
- شیر چک Check Valve
- شیر خروس Cock Valve
- شیر دوار Rotary Valve
- شیر پنوماتیک Pneumatic Valve
- سوپاپ موتور Engine Valve
- شیر پیستونی Piston Valve
- دریچه سوزنی Needle Valve
- شیر کنترل جریان Flow Control Valve
- شیر شناور Float Valve
- دریچهی پیچی Pinch Valve
- شیر برقی Solenoid Valve
- شیر دیافراگمی Diaphragm Valve
- فلاش پایین شیر Flush Bottom Valve
- شیر کشویی Slide Valve
- شیر زاویهای Angle Valve
- شیر دوشاخه Plug Valve
- شیر کنترل Control Valve
- شیر هیدرولیک Hydraulic Valve
- دریچه پاپت Poppet Valve
- دریچه دمنده Blowdown Valve
- شیر گوهای Wedge Valve
- دریچه سیل Deluge Valve
- دریچه گاز شیمیایی Chemical Throttle Valve
- سوپاپ کور Blind Valve
- شیر تسکین دهنده Relief Valve