سیستمهای دریچه سیلاب مجموعهای هستند که باعث میشوند حجم زیادی از آب در مدت زمان بسیار کوتاهی به یک منطقه بزرگ تحویل داده شود. به همین دلیل در تمام صنایعی که احتمال آتش گرفتن یک دستگاه یا تجهیزات زیاد است، کاربردهای گسترده ای پیدا میکنند.
در اصل، به دلیل استفاده گسترده در این زمینه، می توان از سیستمهای شیر سیلاب به عنوان یکی از تجهیزات ایمنی آتش نشانی نام برد. آنها بخشی ذاتی در سیستمهای حفاظت آتش هستند. خطوط لوله سیستمهای حفاظت آتش ثابت عمدتاً در طول عملیات یک فرآیند خالی میمانند، اما هنگامی که ناگهان آتشسوزی رخ میدهد، سیستمهای سیلاب آب کافی را از طریق خطوط لوله به منظور خاموش کردن آتش میرسانند.
سیستم های شیر سیلاب برای استفاده در سیستم ترانسفورماتور بسیار محبوب هستند. همچنین برای محافظت از نوار نقاله، مخازن ذخیره حاوی مواد قابل اشتعال، در هواپیماها، هر منطقه ای که مایعات قابل اشتعال استفاده می شود، همچنین برای خنک کردن تجهیزات به منظور جلوگیری از فروپاشی ساختاری استفاده می شود.
کارکرد سیستم شیر سیل
شیر سیل در واقع یک شیر دیافراگمی سریع است. هنگامی که شیر در موقعیت تنظیم شده قرار دارد، به این معنی که زمانی که در فرآیند استفاده نمیشود، سه محفظه از یکدیگر جدا شدهاند. کلاپر دیافراگمی که از طریق دیافراگم کار میکنند، میتوانند سه محفظه جدا شده را در زمانی که از دستگاه استفاده نمیشود، ایجاد کنند. هنگامی که از آن استفاده میشود، موقعیت کلاپر دیافراگمی تغییر میکند که در نتیجه دو محفظه به یکدیگر متصل میشوند. محفظه سوم که به باز کردن یا بستن شیر کمک میکند. محفظه سوم به عنوان محفظه بالا یا پرایمینگ نیز نامیده میشود. بقیه محفظهها را میتوان محفظه ورودی یا اولیه و محفظه خروجی نامید.
هنگامی که شیر در موقعیت تنظیم شده قرار دارد، یک عبور آب از محفظه اولیه وجود دارد، اما از طریق محفظه خروجی جریان نمییابد، بلکه از طریق یک خط بای پس به محفظه پرایمینگ عبور میکند. هنگامی که آب در محفظه پرایمینگ جریان مییابد، باعث میشود که محفظه منبسط شود زیرا محفظه توسط کلاپر دیافراگمی پشتیبانی می شود. فشار آب از خود محفظه اولیه به نگه داشتن دستگاه همیشه در موقعیت تنظیم شده کمک میکند. اتصال خط بای پس در صورت اتوماتیک بودن سیستم با استفاده از شیر برقی یا در صورت دستی بودن سیستم با اهرم باز یا بسته میشود.
سیستم از یک سنسور یا حتی انواع آشکارسازها برای تشخیص تغییرات دما که به دلیل افزایش گرما در نزدیکی منطقه رخ میدهد یا میتواند مستقیماً دود یا شعله را تشخیص دهد، سیستم شامل یک کنترل پنل است. پانل کنترل دستورالعملها را از سنسور دریافت میکند و بر این اساس به شیر برقی دستور میدهد تا آب ذخیره شده در محفظه پرایمینگ آزاد شود و در نتیجه مجموعه کلاپر دیافراگمی به سمت بالا حرکت کند. باعث حرکت آب از محفظه ورودی به محفظه خروجی میشود و در نتیجه مقدار زیادی آب به سمت هر جایی که در لحظه نیاز باشد جریان مییابد. هنگامی که آتش خاموش میشود، سیستم دریچه سیل به موقعیت تنظیم شده خود باز میگردد.
مزایای سیستم شیر سیلابی
- برای خاموش کردن آتش از آب استفاده میکند. در مقایسه با سایر مواد شیمیایی آتش نشانی، ذخیره و حمل و نقل آب آسان تر است. همچنین آنها نسبتا ارزان تر هستند.
- کل سیستم سیل نسبتاً ارزان تر از سایر سیستمهای برنامههای مشابه است و همچنین در پاسخگویی بسیار سریع هستند.
معایب سیستم شیر سیلابی
- از آنجایی که آنها منطقه را در حجم زیادی از آب غوطه ور میکنند، اگر این کار را با تجهیزات الکترونیکی حساس انجام دهند، ممکن است آسیب ببیند.
- به یک مخزن بزرگ آب نیاز دارد که همیشه متصل باشد و نمیتوان از آن برای هیچ هدف دیگری استفاده کرد.